مطالب آموزش موسیقی

نت موسیقی

نت موسیقی

نت موسیقی

نت موسیقی چیست؟ شما برای اینکه بتوانید به خوبی در زمینه موسیقی فعالیت کنید و در حوزه هایی مانند: نوازندگی، تنظیم کنندگی، خوانندگی و یا آهنگسازی مسلط شوید در ابتدا باید به خوبی بتوانید نت خوانی را انجام دهید. در واقع می توانیم اینطور تعبیر کنیم که نت خوانی می تواند الفبای موسیقی باشد. در حقیقت می توانیم بگوییم که نت های آهنگ یا موسیقی شامل صدا یا بهتر بگوییم فرکانس ثابت هر نت و به نوعی نماد آن نت می باشد. همانطور که میدانید موسیقی ترکیبی صوت و صدا می باشد که نت موسیقی صوت هایی هستند که وقتی در کنار هم قرار می گیرند قطعه های موسیقی را می سازند. این نت ها دارای انواع مختلفی هستند که هر یک برای ما کاربرد و کارایی مشخصی را ارائه می دهند و صوتی را تولید می کنند. ما قصد داریم به انواع نت موسیقی در این مطلب بپردازیم.

 

 

شناخت مفاهیم اولیه نت موسیقی

نت موسیقی

نت که گاهی نوت هم نوشته میشود کوچکترین واحدی می باشد که می تواند در ساخت یک ملودی یا آهنگ به کار برود. زمانی که شما به یک قطعه موسیقی گوش فرا میدهید در واقع دارید به ترکیبی کامل از نت های مختلف که دارای اصوات مشخصی هستند گوش می دهید. درست است که ما در بخش مقدمه این مقاله به شما گفتیم که نت موسیقی الفبای موسیقی می باشد، اما نحوه نمایش این نت ها بیشتر از آنکه به حروف شباهت داشته باشند به اعداد شباهت دارند. قطعا میدانید که بین اعداد حقیقی که وجود دارند برخی از اعداد اعشاری هم قرار می گیرند، به همین ترتیب باید بدانید که در میان نت ها علائمی وجود دارد. این علائم نت موسیقی دارای مدل های مختلفی هستند که به آنها به اصطلاح کرون، دیز و همچنین بمل گفته می شود و در موسیقی بسیار کاربردی هستند.

نت های فرعی که در موسیقی قرار می گیرند کاربردهای مشخصی دارند، کار اصلی این نت موسیقی این است که نت های اصلی را می توانند نیم تا ربع پرده زیروبم کنند. از این جهت ما نت های به کار رفته در موسیقی را بیشتر به اعداد شبیه می دانیم که در بین الفبا هیچ چیزی قرار نمی گیرد اما بین نت ها و بین اعداد اعشارها و نت های فرعی قرار می گیرند. ما پیشتر هم اشاره کردیم که نت ها دارای دو معنی هستند که یکی از این معنایی همانطور که پیش از این هم اشاره کردیم صدایی می باشد که دارای فرکانسی ثابت می باشد.

به این صدا با فرکانس ثابت مشخصا نت موسیقی یا نوت موسیقی می گویند. اما این نت ها دارای معنای دومی هم هستند که برای بسیاری از کارآموزان موسیقی نقشی بسیار مهم دارند. این معنای دوم نت ها علامت های نوشتاری آنها هستند. یکی از مهمترین کاربرد این علامت های نوشتاری این نت ها به این ترتیب است که این علامت ها به کارآموزان کمک می کنند که نت ها را به شکل دقیق تری آموزش ببینند. در واقع مخابره کننده موسیقی بر روی سطوح کاغذی علامت های نوشتاری هستند.

 

 

نت موسیقی

نت های اصلی موسیقی

نت موسیقی همان طور که به شما گفتیم دارای انواع مختلفی می باشد، که یکی از انواع آنها نت های اصلی موسیقی هستند. در ایران مانند کشورهایی مانند ایتالیا و فرانسه نت ها نامگذاری می شوند. ترتیب نامگذاری و خواندن این نت ها عبارت است از:

دو (DO) ر (RE) می (MI) فا (FA) سل (SOL) لا (LA) سی (SI)

این نت ها را بر روی خطوطی مشخص قرار می دهند برای اینکه امر خواندن آنها ساده تر شود و نظم مشخصی پیدا کنند و البته دستور کاری نت ها را هم به ما نمایش دهند. به این خصوص در اصطلاح خطوط حامل می گویند.

خطوط حامل که نت موسیقی در آنها قرار می گیرد از پنج خط افقی تشکیل می شود که خواندن و شمارش آنها دارای قاعده مشخصی می باشد، باید این خطوط را از بالا به پایین شمارش کرد. نت ها از صداهای زیر به صداهای بم حرکت می کند. به همین دلیل نتی که در قسمت پایین تر حامل نسبت به نت دیگری قرار می گیرد دارای صدایی بم تر می باشد. البته اشاره به این نکته بسیار ضروری است که نت ها همیشه دقیقا بر روی این خطوط حامل قرار نمی گیرند.

برخی از نت ها امکان دارد بالاتر از خطوط حامل و یا پایین تر از خطوط حامل قرار بگیرند. نت موسیقی همان طور که گفتیم علامت اختصاری دارد، برای اینکه سر نت را را مشخص کنید از علامت گرد استفاده می کنیم. معمولا نحوه قرار گرفتن آن نت بر روی خطوط حامل را محل قرار گرفتن سر نت مشخص می کند. اما نت با دسته نت تکمیل می شود. دسته نت یک خط عمودی هست که در ادامه بخش ابتدایی یا سر نت کشیده می شود. با توجه به محل قرار گیری سر نت، دسته نت امکان دارد رو به بالا یا رو به پایین کشیده شود.

اما نت موسیقی علاوه بر سر نت و دسته نت دارای یک بخش دیگری هم هست به نام پرچم نت که یک خط کوچک است که معمولا در امتداد نت رسم می شود. امکان دارد که این پرچم به دسته نت وصل باشد، در این صورت باید بدانید که به آن نت چنگ می گویند. حالا اگر دو پرچم وجود داشته باشد آن نت چیست؟ نت دولا چنگ و اگر سه پرچم وجود داشته باشد نت شکل گرفته نت سه لا چنگ می باشد. این ترتیب تا انتها ادامه خواهد داشت.

 

 

از نظر لغوی نت های آهنگ چه معنی میدهند؟

نت ها الفبای موسیقی هستند و مانند هر لغت که توسط الفبا ساخته می شوند دارای معنا و مفهومی خاص و مختص به خود هستند. در حقیقت می توانیم بگوییم یک روایت خاص و یا یک داستان خاص و مشخص پشت هر یک از این نت ها قرار گرفته است. همان طور که گفتیم نت اول موسیقی “دو” نام دارد. این نت موسیقی از یک واژه به نام دومینس مشتق شده است. یادتان هست شعر معروف: هفت شهر عشق را عطار گشت ….. این واژه دقیقا به معنای هفت شهر عشق است. اگر بخواهیم معنای عرفانی این واژه را بدانیم این است که دومینس به برکت وجود خداوند یکتا در وجود انسان اشاره دارد.

نت دومی نت موسیقی “ر” می باشد که این نت از لغت رجاینا مشتق شده است. این واژه اگرچه به معنای ملکه است اما برخی آن را خلیفه و ماه هم تشبیه می کنند. نت سومی که در موسیقی وجود دارد نت “می” می باشد. این نت بسیار زیبا از واژه مایکروکازم گرفته شده است. اگر بخواهیم معنای دقیق این نت را برای شما بازگو کنیم باید بگوییم که این نت به معنای جهان آراسته و یکپارچه می باشد.

اما نت موسیقی “فا” که نت چهارم محسوب می شود از واژه فیتس مشتق شده است. این واژه معنای سرنوشت را به ما القا می کند و به سرنوشت اشاره دارد. نت بعدی که به معنای آن اشاره خواهیم کرد نت “سل” می باشد. این نت از واژه تیپاسول گرفته شده است و معنی این واژه نور و یا روشنایی خورشید می باشد. نت بعدی نت “لا” م یباشد از واژه کویلا که به معنای کهکشان راه شیری است. نت آخر موسیقی یعنی نت سی از کلمه ساسی دیوال گرفته شده است و به کل کهکشان اشاره دارد.

 

 

علامت هایی که موجب تغییر صدای نت می شوند کدام ها هستند؟

برخی از نشانه ها و علامت ها وجود دارند که می توانند به واسطه حضورشان صدای یک نت را تغییر دهند. در نت موسیقی علامت ها و نشانه هایی که در قسمت سمت چپ نت موسیقی نوشته می شوند همان علامت هایی هستند که می توانند صدای نت یا فرکانس صدای نت را به راحتی تغییر دهند و در مواردی دارای کاربردهای بسیار زیادی می باشند که معمولا در سطوح پیشرفته موسیقیدان های بزرگ از آنها استفاده می کنند تا بر اساس شرایطی خاص بتوانند صدای فرکانس نت را تغییر دهند.

این علائم کاربردی در نت موسیقی دارای نام های مختلف و انواع مختلفی هستند که به آنها دیز، بمل، بکار و مشتقات آن گفته می شود. استفاده از این علائم بر اساس شرایط خاصی که وجود دارد می تواند زیروبم نت ها را بسته به شرایط خاص و مشخص دستخوش تغییراتی کند و صدای نت ها را و صدای فرکانس ها آنها را تغییر دهد. این نت ها را می توانیم به پنج دسته کلی تقسیم کنیم که در ادامه هر یک را برای شما به صورت مجزا نام برده و توضیح می دهیم. این نت ها عبارت هستند از:

  1. علامت اختصاری دیز (#) : این علامت در نت موسیقی که به شکل هشتک می باشد، اگر در سمت چپ نتی نوشته شود می تواند صدای نت را در حد نیم پرده زیر تر کند.
  2. علامت اختصاری بمل (b): این علامت البته “بی” کوچک انگلیسی نیست کمی کشیده تر می باشد. این علامت هم اگر در کنار یک نت قرار بگیرد صدای آن نت را می تواند در حد نیم پرده بم تر کند. به این ترتیب ما می توانیم از این علامت برای بم تر کردن صدای یک نت استفاده کنیم البته در حد نیم پرده.
  3. علامت اختصاری دوبل دیز (X): این علامت به شکل حرف انگلیسی ایکس بزرگ می باشد. این علامت هم مانند دیز عمل می کند. یعنی اگر در سمت چپ یک نت موسیقی نوشته شود موجب می شود که فرکانس صدای آن نت یک پرده زیر تر شود. البته چون این علامت دوبل دیز نام دارد دو برابر دیز صدا را زیر تر می کند. در دیز صدا نیم پرده زیر می شود و در دوبل دیز دو برابر آن، یعنی حدود یک پرده صدا زیرتر می شود. به این ترتیب دوبل دیز اگر در کنار یک نت قرار بگیرد صدا یک پرده زیر می شود.
  4. علامت دوبل بمل (bb): این علامت هم مانند علامت بمل کار می کند. یعنی اگر در کنار یک نت موسیقی قرار بگیرد صدای فرکانس این نت را بم تر می کند. مانند دوبل دیز که عمل تغییر صدا را به اندازه دو برابر انجام میدهد دوبل بمل هم صدای نت را یک پرده بم تر می کند.
  5. علامت بکار: این علامت یک علامت اختصاری خنثی کننده است که می تواند تمامی علامت هایی که در کنار یک نت قرار گرفته است را خنثی کند و صدای نت را به همان حالت اولیه و اصلی صدای خود تغییر می دهد.

 

 

کشش در انواع نت موسیقی چیست؟

بیایید تصور کنید در حال گوش دادن به یک موسیقی هستید. زمانی که نوازنده برای مدتی به اندازه چند ثانیه با نگه داشتن دست بر روی تار، کلاویه های کیبورد و پیانو صدای یک نت را پخش می کند به آن کشش نت موسیقی می گویند که برای تمامی انواع نت ها قابل اجرا می باشد. البته باید بدانید هر یک از نت ها برای خود دارای یک میزان کشش ثابت و معین هستند. تقسیم بندی این کشش ها عبارت است از:

  •     نت گرد
  •     سفید
  •     دولا چنگ
  •     نت سه لا چنگ

 

 

نت موسیقی

معنای میزان در موسیقی

به جمله های مجزایی که یک پاراگراف یا متن را تشکیل می دهند میزان می گویند. میزان ها در موسیقی باعث تشکیل قطعه یا یک ملودی می شوند. فعل و انفعال هایی در هر یک از میزان های موسیقی صورت می گیرد که در نهایت موجب می شود که قطعه که خود مجموعه از انواع نت موسیقی می باشد به وجود می آید. قرار گرفتن خطوط عمودی در بین خطوط افقی حامل باعث می شود که مرز بین میزان ها به وجود آید. میزان ها دارای انواع مختلفی هستند از جمله: دوتایی، سه تایی، ترکیبی.

 

 

سخن پایانی

باید در نظر داشته باشید که در یاد گرفتن و نواختن موسیقی شما به هیچ وجه نباید عجله کنید. چرا که فرا گرفتن و نواختن نت موسیقی نیاز به زمان دارد. مسئله ای که برای نواختن هر سازی برای شما بسیار مهم است این است که بتوانید ملودی ها را به درستی بشناسید و بتوانید آنها را به صورت صحیح اجرا کنید. اگر شما در نواختن عجله کنید احتمال دارد که در طول نواختن دچار اشتباه شوید و هر بار که دچار اشتباه می شوید این احتمال وجود دارد که از موسیقی و نواختن آن دلزده شوید. بنابراین در فراگیری نت موسیقی به هیچ عنوان و تحت هیچ شرایطی عجله نکنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *